domingo, 19 de diciembre de 2010

FESTA: LA DANSA DEL REI MORO!

Ara que s'apropa Nadal, he decidit parlar-vos sobre una festa valenciana que es celebra des del vint-i-sis de Desembre fins a l'u de Gener. Espere que li pegueu un cop d'ull i que per suposat hi participeu!!!


                      LA DANSA DEL REI MORO
                              (26 de Desembre-1 de Gener)

      Per començar, cal dir que la Dansa del Rei Moro es balla al so de la dolçaina i el tabalet. El vestuari que s'usa per a ballar és , d'una banda, un vestit de pantaló i jaqueta per als hòmens amb un barret típic i, d'altra banda, dos tipus de vestits per a les dones, un clar i d'altre de refajo. Els participants que podem trobar són; els danseros o balladors ( xicons de díhuit anys i protagonistes de la festa ); les balladores ( xiques que ballen amb els fadrins); rei i reina mora (parella del poble voluntària que estima la festa); els acompanyants del rei moro ( quintos del Rei Moro i amics ); els naranjeros ( xics de dèsset anys i futurs danseros); el quintos ( danseros de l'any anterior ); i finalment, la gent del poble, que relleva els danseros quan ballen.

    En general, el procés que es du a terme els dies de dansa consisteix, primerament, en que els balladors arrepleguen a les balladores acompanyats de la dolçaina i el tabalet. Després, una vegada arriben a la plaça comença el ball. De la mateixa manera, es repeteix el mateix procés tots els dies de dansa.

    D'altra banda, de tots els dies de festa, cal destacar, fonamentalment, el dia del Rei Moro ja que és el que li dona el nom a la festa. A més, és important destacar la nit dels coets, on els danseros porten un palis protegint al Rei Moro dels coets. Una vegada la gent crema el palis, els danseros pugen als balcons de la plaça per a penjar taronges. A més, cal esmentar el dia u pel seu simbolisme ja que els danseros, junts amb els quintos, esperen l'entrada dels naranjeros a la plaça. Posteriorment, els naranjeros mitjançant un carro l'envolten, mentres els danceros i els quintos els peguen paperades ( anissets i caramels envoltats en un paper). Més tard, els naranjeros agafen les taronges, cosa que simbolitzarà el seu nou càrrec, el de danseros.

     Finalment, cal dir que la festa es considera un ritus de presentació dels xics fadrins de la societat simbolitzant el seu pas de la infantesa a la maduresa. Però a més, podem dir que s'hi representa l'última intenció de la població àrab per persistir en el que ara és el nostre territori: en primer lloc, després d'expulsar al Rei Moro, aquest torna a la població i molts veïns van a lloar la bellesa de la seua muller i donar-li la benvinguda(cant a la Reina Mora). Seguidament, a la nit s'inicia una batalla ( nit dels coets) en la qual ix victoriós el Rei Moro. A l'endemà, els seguidors del Rei (danseros), el Rei Moro i la Reina Mora es dirigeixen cap a la plaça amb tota la seua cort. Però, com que la gent no vol que s'instal·len de nou, els llancen objectes per intentar expulsar-los(paperades).

Com a conclusió, recomane a tot el món que s'anime a veure-la o a participar-hi ja que és una festa molt divertida i et fa comprendre les sensacions que sentien els valencians d'antigament al ballar aquesta dansa, davant els conqueridors musulmans. A més, s'ha de veure el colorit que formen tots els vestits i la felicitat del poble a l'hora de celebrar-la.

Que espereu? participeu en la festa!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario